SIERADENKADO - Gouden en zilveren bedels

SIERADEN KADO - SHOP                                                   HomeContact  |  Bestellen en betalen  |  Winkelwagentje  |  OP=OP  

Goud   |  Zilver   |  Ashangers  |   Bedels  |  Hondjes  |  Speciale sieraden  |  Bioregulator   |  Medaillons |   SOS-Talisman  
Menu 
Home
Goud
Zilver
Bedels Nieuw
Hondjes
Speciale sieraden
Pandora-style
Bioregulator
Titanium sieraden
Sieradenboek
Communicatie
Contact
Favoriet
E-mail
Nieuwsbrief
Print deze pagina
Sieradenkistje met juwelen voor iedere schat
Klanteninfo
Betalen
Wat is ........
Veel gestelde vragen
Leveringsvoorwaarden
Maatinformatie
Sieraden winkelDisclaimer
Privacy
Links
Help

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Workshop: Maak thuis een eigen sieraad met Art Clay

Stap-voor-stap je eigen zilveren sieraad maken

Art Clay Silver is gemakkelijk te vormen zilverklei welke bij verhitting wordt omgezet naar 100 puur fijnzilver. De basis van deze techniek bestaat uit de hieronder genoemde stappen.

1. Ontwerp
Het maken van een sieraad begint met een ontwerp. Dit kan een eigen idee zijn of een ontwerp uit een boek. Bij het ontwerp dien je rekening te houden met het feit dat Art Clay Silver krimpt bij het verhitten. Met name bij het maken van ringen is dit natuurlijk van groot belang. cursus sieraden maken
 

Wij hebben de Art Clay Silver ringmaat tabel ontworpen zodat je precies kunt zien hoe groot de ring moet zijn die je moet maken om te zorgen dat hij na het verhitten precies past.

2. Modelleren
Dit is het in vorm brengen van de klei aan de hand van het gekozen ontwerp. Je kunt de zilverklei in vorm brengen met je handen en/of diverse modelleerspatels.

sieraad maken3. Drogen
Als de klei gemodelleerd is, droog je deze gedurende een half uur met de föhn. Houd de föhn op 5 cm afstand van het werkstuk. Het drogen is een belangrijke fase. Immers al het water uit de zilverklei moet verdampen bij deze fase van het proces. Wanneer er water in het werkstuk achterblijft zal deze uit elkaar springen bij het verhitten. Wij adviseren daarom om het werkstuk een dag aan de lucht te laten drogen zodat je er zeker van bent dat ook de binnenkant van het sieraad goed droog is.

ring maken4. Bijwerken
Het gedroogde sieraad is na het föhnen hard geworden. Het ziet er op dat moment uit als gips. In dit stadium is het werkstuk ook breekbaar. Je kunt oneffenheden bijwerken met Art Clay Silver pasta en een penseel. Zorg wel dat je na gebruik van de Art Clay Silver pasta het werkstuk opnieuw droogt met de föhn. Verder bijwerken en egaliseren doe je vervolgens met diverse vijltjes en de schuurdoekjes. In dit stadium kan je ook nog patronen of lijnen in het sieraad vijlen of krassen.

5. Verhitten
Als het sieraad helemaal netjes is afgewerkt en alle oneffenheden zijn bijgewerkt dan is het werkstuk klaar om te verhitten. Bij verhitting verbrandt het organisch bindmiddel en versmelt het zilverpoeder tot een homogene massa. 

Je kunt Art Clay Silver op drie manieren verhitten:

1. Een gasfornuis                                   2. Een gasbrander                            3. Een speciale klei-oven
  Oven 
            sieraden maken                   Atelier klei oven


Niet alle sieraden kunnen op alle bovengenoemde manieren worden verhit. Aan het branden op het gasfornuis en met de gasbrander zitten beperkingen. Let op dat je voor het verhitten altijd goed de verhittingsinstructies leest en de
verhittingstabel raadpleegt.

6. Polijsten
Nadat het sieraad is verhit is het helemaal uitgehard en hoef je het alleen nog maar te polijsten. Dit polijsten doe je met verschillende polijstborstels. Polijstborstels geven een matte finish. Wanneer je hoogglans wilt polijsten kan je dit doen met de vlakke kant van een polijstnaald of met fijne schuurdoeken en heel fijn schuurpapier. Tot slot poets je het sieraad op met polijstpasta en een polijstdoekje.

Ring borstel                                               art clay modelleren

7. Afwerken
Tijdens de afwerking kunt u, indien van toepassing, een gaatje in het sieraad boren en er een kettinkje aan bevestigen

Met je partner samen een vriendschapsring maken?
Samen met je partner een ring uitzoeken is een van de leukste dingen die er zijn. Echter je kunt deze nu ook samen met je partner ontwerpen en zelfs maken. Op de afbeeldingen hieronder wordt gewerkt met Art Clay gold. Echter jouw ontwerp kan natuurlijk ook worden uitgevoerd in zilver. 
 

DAS klei starten ring klei ring bijwerken klei oventje bijwerken van een ring ring selfmade

Werken met goudpasta goudpasta 1,5 gr

Art Clay Gold Pasta is een vloeibaar product waarmee een design kan worden aangebracht op een ondergrond van Art Clay Silver (reeds afgebakken stuk), keramiek, porselein of glas. Het product wordt 22-karaats goud na het afbakken.

Art Clay Silver krimpt altijd 8 á 9 % bij het verhitten. U dient hier vooral bij het maken van ringen rekening mee te houden.

 

ZELF SIERADEN MAKEN

eigen sieraad maken voorbeeld

 

Art Clay Silver is een vormbare klei die zilverpoeder, organisch bindmiddel en water combineert. Voor de verhitting is het een gemakkelijk bewerkbaar kleiproduct, ná verhitting wordt het 99,9% zilver! Een fantastisch product dat wordt geproduceerd in Japan en reeds enkele jaren ook verkrijgbaar is op de Europese markt. Wij zijn er in elk geval weg van!

 


Algemene werkwijze :
Je werkt met kneedbaar zilver, een kostbaar materiaal. Wij adviseren u daarom eerst te oefenen met gewone klei (DAS-klei). Leg alle materialen gereed en zet een bakje met water klaar voordat u begint. Overtrek de patroontjes voor het model en de maat.

Voorbeelden van zelfgemaakte sieraden met art clay

Benodigdheden :
- Twee pakjes Art Clay Silver 7 g (ZA-052)
- Structuurplaatje
- Twee plastic strips van 1,5 mm dik (ZF-007)
- Kleiroller (ZF-003)
- Vier zilveren oogjes
- Twee zilveren oorhaken
- Een roze veter of waxkoord
- RVS rooster (ZF-018b)
- RVS borstel (ZF-029)
- Polijstnaald (ZF-031) optioneel
- Vijltje
- Placemat
- Hobbymes
- Bakpapier
- Keukenfolie
- Haardroger of warm-houd plaatje
- Boortje 1 mm
- Boormachine
- Pincet
- Schaartje

Werkwijze oorbellen :

Maak één verpakking van 7 gram open (verwijder ook het stukje doorzichtige folie). Leg het stukje klei in een stukje huishoudfolie en kneed het goed door. Verdeel de klei in 2 gelijke stukjes en doe de helft in folie en vervolgens terug in de verpakking zodat het niet kan uitdrogen. Neem het kleine patroontje en kneed de klei globaal in deze vorm. Vorm het iets kleiner en dikker dan het patroontje. Het wordt immers nog dunner door het uitrollen. Eventuele scheurtjes in de klei wrijf je weg met een vochtige vinger. Leg een stukje bakpapier met de twee plastic strips op het werkplaatje.

Rol de klei uit op het bakpapier tussen de strips zodat de klei 1,5 mm dik wordt. Leg nu het structuurplaatje op de klei (tussen de strips) en rol nog een keer zodat het geheel weer 1,5 mm dik wordt (maar nu met een structuur erin). Haal de klei los van het structuurplaatje en leg het patroontje erop.

Snijd dit met het hobbymesje uit. Bewaar de restjes klei in huishoudfolie. Herhaal deze stappen voor de tweede oorbel. Het is mogelijk om in dit stadium met een satéprikker alvast een gaatje in de klei te maken voor de ophanging. Houd in dit geval rekening met een krimp van 8% van het materiaal. Het gaatje zal dus ook kleiner worden na het afbakken. Het is ook mogelijk om achteraf in het zilver een gaatje te boren.

Werkwijze hanger :
Voeg de restjes klei van de oorbellen bij de klei voor de hanger (het tweede pakje klei van 7 gram). Maak de hanger op dezelfde manier als de oorbellen maar gebruik hiervoor het grotere patroontje.

Drogen :
Droog de sieraden ruim 20 minuten met een haardroger of leg de werkstukken 20 min in de oven op een stand van 120º C (niet heter!). Controleer of de klei goed droog is door de vormen op een glasplaat te leggen. Als er na enkele minuten geen condensvorming is, is het werkstuk voldoende gedroogd.

Bewerken :
Werk de oneffenheden met een vijltje bij. Wees zeer voorzichtig want de sieraden zijn nu erg breekbaar.
 

Voorbeelden van zelfgemaakte sieraden met art clay draad


Afbakken op het gasfornuis :
Het is heel belangrijk dat de sieraden helemaal vochtvrij zijn. Wanneer de klei aan de binnenkant nog nat is zal het sieraad barsten. Wij adviseren daarom het werkstuk een dag te laten liggen alvorens je het gaat afbakken. Plaats het RVS rooster op een grote gaspit en steek het gas aan. Op het heetste punt gaat het rooster gloeien en kleurt hij oranje. Dit is de plaats waar je de sieraden plaatst. Plaats een beschermkooitje over het sieraad wanneer u niet zeker bent of het sieraad voldoende droog is aan de binnenkant. Bak het sieraad gedurende 10 minuten. Laat het heel goed afkoelen. Uw sieraad is nu van zilver en niet langer breekbaar.

Afbakken met bunsenbrander :
Een bunsenbrander is een klein gasbrandertje dat u ook gebruikt om de suiker op crème brûlée te verharden. Leg het sieraad op een vezelplaat en leg vervolgens de vezelplaat op een vuurvaste steen. Verwarm de sieraden stuk voor stuk tot ze oranje gaan gloeien. Zorg dat ze 2 minuten blijven gloeien en laat ze vervolgens rustig afkoelen. Uw sieraad is nu van zilver en niet langer breekbaar.

Polijsten :
Borstel het sieraad met een polijstborsteltje (staalborstel) op tot het mooi gaat glimmen. Het is eventueel mogelijk om de hoger gelegen delen uit het reliëf met de vlakke zijde van de polijstnaald hoogglanzend te maken.

Afwerken :
Boor een gaatje in de oorbellen en bevestig hier twee oogjes aan. Bevestig de oogjes vervolgens aan de oorhaken. Bevestig de hanger aan een roze veter of koord.

zelfgemaakte sieraden met art clay

Zorg er voor dat u eerst de instructies goed leest en begrijpt, voordat u aan de slag gaat. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat alle materialen klaar staan zodat u rustig kunt werken aan het ontwerp.
TIP: bedenk van tevoren wat u wilt maken en maak dit eerst in DAS-klei. DAS-klei is voor een paar euro te koop bij de speelgoedwinkel en lijkt qua structuur een beetje op zilverklei. Op deze manier kunt u ontdekken of het door u bedachte ontwerp ook goed uitvoerbaar is.